Mottónk
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]
Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljattila (jan 02 : 12:41):Boldog Új Évet a csapatnak és kemény 2019-et a nyitó edzésen!
Osu!
Rabatin Attila
Facebook
Instagram

Klub Logo


Edzések helye és ideje:

Szent Imre Általános Iskola
(volt Petöfi suli)
Székesfehérvár
Budai út 4.

Gyermek:
Hétfö és péntek 17:00-18:30

Felnött:
Szerda 18:00-20:00
Hétfö és péntek 18:30-20:00
Támogatókat keresünk!
Klubunk szponzorokat és támogatókat keres a további még sikeresebb müködés érdekében! Részletes tájékoztatásért forduljanak a klubvezetöhöz vagy írjanak az fehervarkyokarate"kukac"gmail.com e-mail cí­mre.
Dojo Kun
DOJO KUN


Fogadjuk!
Rendületlenül edzeni fogjuk testünket és lelkünket.

Fogadjuk!
A BUDO igazi útját követjük, így fejlesztjük képességeinket.

Fogadjuk!
Szilárdan törekedni fogunk önmagunk legyőzésére.

Fogadjuk!
Megtartjuk az udvariasság szabályait, tiszteljük elöljáróinkat és a rangban feljebb lévőket.
Tartózkodunk az erőszaktól.

Fogadjuk!
Követjük az emberiesség tanítását, soha nem feledjük az alázatosság igaz erényét.

Fogadjuk!
Tiszteljük a bölcsességet és az erőt, nem keresünk más vágyakat.

Fogadjuk!
Egész életünkben a karate fegyelmével járjuk a Kyokushin útját.

Mindez Japánul:

Hitotsu, ware ware wa,
shinshin o renmashi, kak-ko fubatsu no shingi o kiwameru koto.

Hitotsu, ware ware wa,
bu no shinzui o kiwame, ki ni hasshi, kan ni bin naru koto.

Hitotsu, ware ware wa,
shitsujitsu goken o mot-te, kok-ki no seishin o kanyo suru koto.

Hitotsu, ware ware wa,
reisetsu o omonji, chyojho o keishi, sobo no furumai o tsutsushimu koto.

Hitotsu, ware ware wa,
shinbutsu o toutobi, kenjo no bitoku o wasurezaru koto.

Hitotsu, ware ware wa,
chisei to tairyoku to o kojo sase, koto ni nozonde ayamatazaru koto.

Hitotsu, ware ware wa,
shogai no shugyo o karate no michi ni tsuji, Kyokushin no michi o mat-to suru koto.
DOJO ETIKETT


A Kyokushin Karate viselkedési szabályai


A Kyokushin Karate egy klasszikus harci művészet. Az egymás közötti kapcsolatokat a Dojo-ban (edzőterem) a hagyományos japán karate tradíciók (hagyományok) szabályozzák. Ezek a viselkedési normák hosszú idő alatt alakultak ki és jól beváltak. A modern nyugati társadalmakban ezek a normák nem szokásosak, tehát külön meg kell tanulnod őket, ha a Kyokushin útját akarod járni. Vannak, akik könnyen elfogadják a viselkedés szabályait, mások nehezen.

Az etikett betartása Dojo-nként lehet enyhébb vagy szigorúbb. A szabályokat nem minden edző tartja és tartatja be szó szerint, de attól még léteznek és hozzátartoznak a Kyokushin Karatéhoz.

Ha más klubban, más Dojo-ban edzel, tartsd be a Dojo etikettet, míg meg nem ismered a helyi eltéréseket. Nyugodt lehetsz, mert ezek nemzetközi szabályok, amelyek minden Kyokushin Dojo-ra érvényesek.MIELŐTT A DOJO-BA LÉPSZ


A gyakorló ruhád (karategi) mindig legyen rendes és tiszta. Ha elszakad meg kell varrnod vagy foltoznod. Egy javított, foltozott karategi-t hordani nem szégyen, de egy szakadtat vagy piszkosat viselni igen.

A nők, lányok egyszínű fehér pólót hordhatnak a karategi alatt, a férfiak semmit!

Nem viselhetsz semmilyen ékszert, karórát edzés alatt!

A Dojo-ban mezítláb folyik az edzés, - a szabály alól kivételt az edző tehet, - ezért a cipőt, papucsot szépen rendben, sorban helyezd el, a Dojo bejárata mellett, ha lehet kívül! Már az első edzésen rögzíteni kell, hogy a papucs is a felszerelés része!

A DOJO-BAN


Amikor belépsz a Dojo-ba, vagy elhagyod azt, állj meg az ajtóban befelé fordulva, hajolj meg és mondj hangos OSU!-t (ossz). Ez jelképezi a Dojo és a bent levők iránti megbecsülésedet. Ha van chinden / shinzen (szentély) a dojo-ban, akkor abba az irányba kell először meghajolni és Osu-t mondani, majd másodszor az edző vagy rangidős felé.

Ha beléptél a Dojo-ba és még nem kezdődött el az edzés, sorban menj oda a magasabb övfokozatúakhoz, meghajlással és OSU!-val köszöntsd őket! Kezdd a legmagasabb övfokozatúval! Ennek betartása esetenként az edző számára zavaró is lehet, ezért mindig mérlegeld, mielőtt hozzá lépsz!

Ha már bent vagy a Dojo-ban és nálad magasabb fokozatú lép be várj, amíg ő maga végez a köszöntésekkel, azután menj oda hozzá és köszöntsd!

Ha magasabb fokozatú kezet nyújt neked, két kézzel viszonozd - ez a tisztelet jele. A kezeid tartsd egyformán, ne a csuklóját, vagy az alkarját fogd meg a bal kezeddel, mert az tiszteletlenség.

Ha fekete öves, vagy az edző lép a Dojo-ba, a rangidős (legmagasabb övfokozatú) karatéka vezényeljen FUDO DACHI!-t és SEMPAI / SENSEI / SHIHAN NI REI!-t, a válasz: OSU!

A küzdelmet ne gyakorold, ha az edző nincs jelen.

A DOJO rendes, tiszta és biztonságos állapotának fenntartásáért mindenki felelős.

Tilos a Dojo-ban enni, inni, rágógumizni és dohányozni.

AZ EDZÉS KEZDETE


Az edzés kezdetére a rangidős karatéka álljon az első sor jobb szélére, és rangsor szerint sorakoztassa a csapatot. Igazodj jobbra és előre. Amikor az edző szemben feláll a csapattal, a rangidős vezényeljen FUDO DACHI-t. Az üdvözlés módját (állva vagy térdelőülésben (zazen) az edző dönti el. A térdelőüléses üdvözlés esetén először meditáció (mokuso), majd az eskü szövegének (Dojo kun) hangos elmondása után következik az üdvözlés. Az edzés elején a szentély felé történő üdvözlést az edző vezényeli ( SHINZEN NI REI!, majd ha van Sosai kép, akkor SOSAI NI REI!). A shinzen felé való üdvözlésnél csak néma maghajlás van. Eztán az edző felé történő üdvözlést a sor eleji rangidős vezényli: SEMPAI / SENSEI / SHIHAN NI REI!-t és OTAGAI NI REI!-t. Mindkettőre válaszolj meghajlással és hangos OSU!-al. Ezzel az edzés elkezdődik.

AZ EDZÉS


Ha késve érkezel az edzésre, belépés és köszönés után térdelj le az ajtó mellé, a fal felé nézve ZAZEN-be. Ha az edző szólít, állj fel, fordulj felé, hajolj meg és mondj OSU!-t. Utána gyorsan állj be a sorba! Ilyenkor már ne kezdj el a társaidnak köszöngetni, beszélgetni!
PRÓBÁLJ NEM ELKÉSNI! (ha mégis elkéstél, akkor a lehető leggyorsabban öltözz át és csatlakozz az edzéshez!)

Mindig gyorsan hajtsd végre az utasításokat!

Ne lépj ki a sorból anélkül, hogy arra engedélyt kérnél az edzés vezetőjétől. Ha el kell menned, ne mászkálj a csapat és az edző közötti téren, lépj a sorod mögé, menj ki a sor mentén oldalra, és ott távozz.

Mindig a megfelelő megszólítást alkalmazd az edzésvezető felé (SEMPAI, SENSEI, SHIHAN) a Dojo-ban. Ha hozzád szól, mindig nyugtázd hangos OSU!-val.

Ha valamit mondani akarsz az edzőnek, várd meg az alkalmas pillanatot, pl. két gyakorlat között, Yasume alatt, magyarázat idején, kérdésre,.. és hangos OSU!-val jelezd a szándékodat. Ha az edző megkérdezi, mit akarsz, akkor közöld vele.

Ha bármit adsz a feljebbvalódnak mindig két kézzel nyújtsd át. Ez a tisztelet jele.

Az edzésed komoly dolog. Ne nevetgélj, ne vihogj, ne beszélj és ne szakítsd meg a gyakorlatot.

Mindig FUDO DACHI-ban várd a következő utasítást, hallgasd a magyarázatokat. Soha ne álldogálj csípőre tett kézzel.

Az edzésvezető minden utasításának kérdezés nélkül engedelmeskedned kell a Dojo-ban. Nem fog olyasmit kérni, amit ő maga ne próbált volna ki. Ha nem tudod helyesen végrehajtani, akkor próbáld a legjobb tudásod szerint megtenni. NE ADD FEL!

A páros gyakorlatok megkezdése előtt a partnered felé hajolj meg és mondj O NAGAI SHIMASU!-t. Amikor elválsz a partnertől, köszönd meg neki a közös munkát, mondj ARIGATO GOSAI MASHITA!-t.

A szünetek alatt ne ülj le, ne támaszkodj, ne feküdj le! Csinálj valami hasznosat, ne vesztegesd el az edzésidődet!

AZ EDZÉS BEFEJEZÉSE


Az edzés végén az edző felsorakoztatja a csapatot és megáll velük szemben. Az edző határozza meg az üdvözlés módját (állva vagy térdelőülésben) . Térdelőülés (zazen) esetén meditáció (mokuso) és dojo kun (eskü elmondása) szintén hozzátartozik a ceremóniához, A rangidős, aki az első sor jobb szélén áll, vezényeljen: SHINZEN NI REI!-t (néma meghajlás), majd SOSAI NI REI!-t (ha van Sosai kép a dojoban), válasz OSU!, az edzésvezetőnek megköszönjük az edzést- vezényszavak: SEMPAI / SENSEI / SHIHAN NI DOMO ARIGATO GOSAI MASHITA! - válasz: ARIGATO GOSAI MASHITA!, a társainknak is köszönetet mondunk - vezényszavak: OTAGAI NI DOMO ARIGATO GASAI MASHITA! válasz: ARIGATO GOSAI MASHITA!. Az edző általában a KEGOAARI! vezényszóval jelzi, hogy vége az edzésnek.

Mielőtt kilépsz a sorból, illik megköszönnöd a társaidnak az edzést, mondj nekik ARIGATO GOSAI MASHITA!-t jobbra, előre, hátra és balra is.

Mielőtt kilépsz a Dojoból, ne felejts el megállni az ajtóban befelé fordulva, hajolj meg és mondj OSU!-t. (a shinzen felé és a rangidős felé is)

NE FELEDD!


A Dojo etikett ugyanúgy része a Kyokushin Karaténak, mint az ütések, rúgások stb. Ha nem tanulod meg és nem tartod be, akkor nem Kyokushint csinálsz.

Senki sem kényszerít téged, hogy Kyokushin útját járd, járhatod a saját utadat, ha azt jobbnak tartod. Ellenben, ha edzéseken veszel részt, a Dojo közösségéhez tartozol, azt önként vállalod, tehát be kell tartanod az udvariasság szabályait, tisztelned kell a rangban feljebb levőket, de nem csak őket, hanem minden társadat.

A tisztelet kijár a rangban feljebb lévőknek, tehát kijár neked is a nálad alacsonyabb övfokozatúaktól - EBBEN A SORRENDBEN!

Gondolkozz el ezen!
KYOKUSHIN SZAKSZÓTÁR


Testrészek – Testfegyverek – Irányok –Általános kifejezések
Számok – Verseny - Technikák


TESTRÉSZEK

JODAN - NYAK ÉS FEJ

AGO - ÁLL
HANA - ORR
ATAMA - FEJ
KAO - ARC
GAMMEN - ARC
KUBI - NYAK
KUCHI - SZÁJ
ME - SZEM(EK)
MIMI - FÃœL(EK)
NODO - TOROK

CHUDAN - NYAK ÉS ÁGYÉK KÖZÖTTI RÉSZ

HARA - GYOMOR, HAS
HIZO - LÉP
KATA - VÁLL
KINTAMA - HERE
KOSHI - CSÍPŐ
MIZO-OCHI - GYOMORSZÁJ
MUNE - MELLKAS
ROKKOSTU - BORDA, BORDÁK
SAKOSTU - KULCSCSONT
SENAKA - HÁT
SHINZO - SZÍV
SOKEI - ÁGYÉK

UDE, TE - KAR, KÉZ

HIJI - KÖNYÖK
KANSETSU - IZÃœLET
KOBUSHI - ÖKÖL
KOTE - ALKAR
TE - KÉZ
TEKUBI - CSUKLÓ
UDE - KAR
YUBI - UJJ (AK)

ASHI - LÁB

ASHI - LÁB
ASHIKUBI - BOKA
ASHIYUBI - LÁBUJJ
FUTO-MOM - COMB(OK)
HIZA - TÉRD(EK)
KAHANSHIN - ALSÓTEST
KANSETSU - IZÃœLET
SUNE - SÍPCSONT(OK)
TSUMASAKI - LÁBUJJHEGYEKTESTFEGYVEREK

UDE, TE - KAROK ÉS KEZEK

Empi - Könyök
Haisho - Kézhát
Haito - Belső kézél (hüvejkujj felől)
Hiji - Könyök
Hiraken - Lapos ököl
Hitosashiyubi - Mutatóujj
Ippon-Ken - Ujjizület-ököl
Ippon Nukite - Egyujjas szúró kéz
Keiko - Madárcsőr-kéz
Kobushi - Ököl
Koken - Csuklóhát
Kote - Alkar
Nakayubi - Középsőujj
Nihon-nukite - Kétujjas szúró kéz
Nukite - Szúró kéz
Seiken - Egyenes ököl
Shotei - Tenyérpárna
Shuto - Kézél
Tettsui - Kalapácsököl
Toho - A hüvejkujj és mutatóujj közötti rész
Uraken - Fordított ököl, ökölhát

ASHI - LÁBAK

Chusoku - Talppárna, ujjak alatti rész
Haisoku - Rüszt
Hiza - Térd
Kakato - Sarok
Sokuto - Talpél
Sune - Sípcsont
Teisoku - Talp, lábboltozat


IRÁNYOK

ÁLTALÁNOS

AGE - EMELKEDŐ
CHUDAN - KÖZÉPSŐ SZINT (nyak és ágyék között)
ENKEI - KÖRKÖRÖS
GEDAN - ALSÓ SZINT (ágyék és alatta)
GYAKU - HÁTSÓ, ELLENTÉTES
JODAN - FELSŐ SZINT (nyak és fej)
JUJI - KERESZTEZETT
JUN - EGYENESEN VÁLLTÓL
MAWASHI - KÖRKÖRÖS, FORGÓ
MOROTE - MINDKÉT KÉZ(ZEL)
NANAME - ÁTLÓS(AN)
OI - ELŐL LEVŐ
OROSHI - SÜLLYEDŐ, LEFELÉ IRÁNYULÓ
SAYU - BALRA ÉS JOBBRA
SHOMEN - ELŐRE
SOTO - KÜLSŐ
TOBI - UGRÁS, UGRÓ
UCHI - BELSŐ
YOKO - OLDAL

HAPPO (Nyolc fő mozgásirány)

MAE - ELŐRE
USHIRO - HÁTRA
MIGI - JOBBRA
HIDARI - BALRA
MIGI-MEA - JOBBRA-ELŐRE
MIGI-USHIRO - JOBBRA-HÁTRA
HIDARI-MEA - BALRA-ELŐRE
HIDARI-USHIRO - BALRA-HÁTRA
NANAME - ÁTLÓS(AN)

SZINTEK

CHUDAN - KÖZÉPSŐ SZINT (nyak és ágyék között)
GEDAN - ALSÓ SZINT (ágyék és alatta)
JODAN - FELSŐ SZINT (nyak és felette)
JOHANSHIN - FELSŐ SZINT
KAHANSHIN - ALSÓ SZINT (ágyék és alatta)ÁLTALÁNOS KIFEJEZÉSEK

EDZÉSKIFEJEZÉSEK

ASHI O FUITE - RÁZD LE A LÁBAD
CHIKARA IRETE - MEGFESZÍTVE, ERŐVEL
FUITE - RÁZD LE (kéz vagy láb)
FUMIKONDE - MOZGÁS, LÉPÉS A PADLÓN
HAJIME - RAJTA!, MENJ!
HANTAI - ELLENTÉTES OLDAL
IBUKI - IZOTÓNIÁS (YANG) LÉGZÉS
IDO-KIHON - ALAPMOZGÁSOK
IDO-GEIKO - ALAPMOZGÁSOK
KAITEN - KÖRBEFORDULÁS, FORGÁS
KAMAETE - POZÍCIÓBA, VEDD FEL AZ ÁLLÁST
KIAI - HARCI KIÁLTÁS
KIAI IRITE - HANGOS KIAI
KIHON - ALAPOK
KIHON-GEIKO - ALAP TECHNIKÁK
KIME - ÖSSZPONTOSÍTÁS
KUMITE - MÉRKŐZÉS, KÜZDÉS
IPPON KUMITE - EGY LÉPÉSES KÜZDELEM
JIYU KUMITE - KÖTETLEN, SZABAD KÜZDELEM
JISSEN KUMITE - TELJES ERŐVEL KÜZDÉS, BEVINNI A TALÁLATOKAT
MA-AI - A KÜZDŐK KÖZÖTTI IDŐ ÉS TÁVOLSÁG
MAWATTE - FORDULJ MEG
MOKUSO - SZEMEK CSUKVA MEDITÁCIÓHOZ
NAORE - VISSZA A KIINDULÓ HELYZETBE
NOGARE - CSENDES, PIHENTETŐ LÉGZÉS
OSU - MEGÉRTÉS, TISZTELET ÉS MEGBECSÜLÉS KIFEJEZÉSE

EGYEBEK

OTOGAI - EGYMÁST
OTOGAI NI REI - MEGHAJLÁS EGYMÁSNAK
REI - MEGHAJLÁS
SEIZA - TÉRDELŐ HELYZET
TO O FUITE - RÁZD LE A KEZEID
URA - ELLENKEZŐ, FORDÍTOTT,
YAKUSOKU KUMITE - ELŐRE MEGBESZÉLT KÜZDELEM
YAME - ÁLLJ!, VÉGE
YASUME - PIHENJ!, LAZITS!
YOI - FELKÉSZÜLNI!
YUK-KURI - LASSAN

ÖVFOKOZATOK ÉS MEGSZÓLÍTÁSOK


Kyu - Tanuló fokozat
Iro-Obi - Színes öv
Kuro-Obi - Fekete öv

Shiro-Obi - Fehér öv
Mizuiro-Obi - Kék öv
Kiiro-Obi - Sárga öv
Midoriiro-Obi - Zöld öv
Chairo-Obi - Barna öv

Jikkyu - 10 kyu
KyúKyu - 9 kyu
Hakkyu - 8 kyu
Nanakyu - 7 kyu
Rokkyu - 6 kyu
Gokyu - 5 kyu
Yonkyu - 4 kyu
Sankyu - 3 kyu
Nikyu - 2 kyu
Ikkyu - 1 kyu
Shódan - Elsődan
Nidan - Második dan
Sandan - Harmadik dan
Yondan - Negyedik dan
Godan - Ötödik dan
Rokudan - Hatodik dan
Nanadan - Hetedik dan
Hachidan - Nyolcadik dan
Kyúdan - Kilencedik dan
Júdan - Tizedik dan

Kóhai - Alacsonyabb rangú
Dóhai - Azonos rangú
Sempai - Magasabb fokozatú
Sensei - Tanár, tanító
Shihan - Mester
Kanchó - Igazgató
Sósai - Elnök (a stílus megalapítója)


SZÁMOK, SZÁMRENDSZEREK

A japánoknak két számrendszerük van. Egyik hazai, másik kínai. A japán számokat használják a kor meghatározására és amikor a dolgok mennyiségéről van szó. A kínai a méreteknél, pénznél, távolságnál.

Tíz felett csak a kínai számokat használják.

Japán-Kínai

1 = hitotsu, hito-1 = ichi
2 = futatsu, futa-2 = ni
3 = mittsu, mi-3 = san
4 = yotsu, yon yo-4 = shi
5 = itsutu, itsu-5 = go
6 = muttsu, mu-6 = roku
7 = nanatsu, nana-7 = shichi
8 = yattsu, ya-8 = hachi
9 = kokonotsu, kokono9 = ku
10= to, to-10 = ju

11 = ju-ichi
12 = ju-ni
...
20 = niju
30 = sanju
40 = yonju
50 = goju
60 = rokuju
70 = nanaju
80 = hachiju
90 =kyuju

100 = hyaku

1000 = sen

10000 = man

Mivel a SHI japán alapjelentése halál, ritkán használják, helyette a japán YON terjedt el.

A két rendszer használata bonyolult, de a karatés általában boldogul az első 10 kínai számmal is.

DO - FOK (SZÖGMÉRTÉK)
HYAKU-HACHIJU-DO - 180 FOK
KYUJU-DO - 90 FOK
YONJUGO-DO - 45 FOK
KAI - -SZOR, -SZER, -SZÖR
IK-KAI - EGYSZER
NIKAI - KÉTSZER
SANKAI - HÁROMSZOR
YONKAI - NÉGYSZER
GOKAI - ÖTSZÖR
ROK-KAI - HATSZOR
NANAKAI - HÉTSZER
HAK-KAI - NYOLCSZOR
KYU-KAI - KILENCSZER
JUK-KAI - TÍZSZER
GOJUK-KAI - ÖTVENSZER
HYAK-KAI - SZÁZSZOR


SHIAI - VERSENY

Aka -Piros (öves)
Aka no kachi - Győz a piros
Awasete ippon - Pontozásos győzelem
Chui - Figyelmeztetés szabálytalan technikáért
Encho-sen - Hosszabbítás
Fukushin - Sarokbíró
Genten - Pontlevonás szabálytalanságért
Hajime - Rajta!
Hansoku Chui - Hivatalos figyelmeztetés
Hansoku Make - Vesztés leléptetéssel
Hantei - (Bírói) döntés
Hantei Onegaishimasu - “Bírók döntsenek kérem”
Hata - Zászló
Ippon - Teljes pont
Jo-gai - Küzdőtéren kívül
Jo-nai - Küzdőtéren belül
Jun-yusho - Második helyezett
Kachi - Győzelem
Ni-in - Második helyezett
Sekai Taikai - Világbajnokság
Shiai - Verseny, meccs
Shiai-jo - Küzdőtér
Shik-kaku - Kizárás, leléptetés
Shinpan(-in) - Bíró
Shiro - Fehér (öves)
Shiro no kachi - Fehér győz
Shushin - Vezetőbíró
Tameshiwari - Törés
Waza-ari - Fél-pont
Yame - Állj!
Yusei kachi - Nyerés fölénnyel, technikai KO
Yusho - Első hely
Zenkoku Taikai - Nemzeti bajnokság
Zoko - Folytasd a küzdelmet!WAZA - TECHNIKÁK

Ashi Barai - Lábsöprés
Barai - Kaszálás, védés, kitérés
Chokuzuki - Egyenes ütés
Enkei - Körkörös
Geri - Rúgás
Gyaku - Fordított, szemben levő
Juji - Keresztezett
Kake - Horgos
Kekomi - Szúró rúgás
Geri-Waza - Rúgástechnika
Kizami - Döfés
Morote - Két kezes
Oi - Elöl levő, elsö
Taoshiwaza - Földrevitel
Tobi - Ugrás
Tobi Geri - Ugró rugás
Tsuki - Ütés
Uke - Védés
Uke waza - Védő technikák
Waza - Technika


KIHON WAZA - ALAPTECHNIKÁK

SEIKEN – EGYENES ÖKÖL

Seiken Chudan Tsuki - Egyenes ütés középre (gyomorszáj)
Seiken Jodan Tsuki - Egyenes ütés magasra (fej)
Seiken Ago Uchi - Állracsapás ököllel
Seiken Mawashi Uchi - Köríves csapás ököllel

URAKEN – FORDÍTOTT ÖKÖL

Uraken Shomen Uchi - Fordított ököl előre
Uraken Sayu Uchi - Fordított ököl oldalra
Uraken Hizo Uchi - Fordított ököl lépre (bordára)
Uraken Shita Uchi - Fordított ököl gyomorszájra

SHUTO - KÉZÉL

Shuto Gammen Uchi - Kézél csapás fejre
Shuto Sakotsu Uchi - Kézél csapás kulcscsontra
Shuto Sakotsu Uchikomi - Vezetett kézél csapás kulcscsontra
Shuto Hizo Uchi - Kézél csapás lépre
Shuto Uchi Uchi - Belső kézél csapás nyakra

HIJI - KÖNYÖK

Jodan Hiji Ate - Könyök fejre
Chudan Hiji Ate - Könyök testre
Hiji Age Uchi - Könyök felütés
Hiji Oroshi Uchi - Könyök lefelé csapás

UKE - VÉDÉSEK

Jodan Uke - Felső védés
Chudan Uchi Uke - Középső kifelé védés
Chudan Soto Uke - Középső befelé védés
Gedan Barai - Alsó védés (kaszálás)
Chudan Uchi Uke Gedan Berai - Egyik kéz kifelé, másik lefelé véd
Chudan Soto Uke Gedan Barai - Egyik kéz befelé, másik lefelé véd
Jodan Uke Gedan Barai - Egyik kéz felfelé, másik lefelé véd

GERI(KERI) - RUGÁS

Uchi Mawashi Geri - Belső köríves rugás
Soto Mawashi Geri - Külső köríves rugás
Mea Keage - Láblendítée előre fel
Hiza Geri - Térddel rugás
Kin Geri - Hererugás
Mea Geri - Előre rugás
Mawashi Geri - Köríves rugás
Yoko Keage - Láblendítés oldalra
Yoko Geri - Oldalra rugás
Kansetsu Geri - Izületre rugás
Ushiro Geri - Hátra rugásKiejtési tanácsadó

Y = j - pl. YAME="jame" ;
CH = cs - pl. CHUI="csui" ;
J = dzs - pl. JOGAI="dzsogái" ;
S = sz - pl. SEIZA="szeizá" ;
SH = s - pl. SHIRO="siro" ;
TS = c - pl. MASUTATSU="Maszutacu"
Online
vendég: 2, tag: 0 ...

legtöbb 73
(tag: 0, vendég: 73) - nov 17 : 04:08

Tagok: 25
Legújabb tag: RB
Legújabb látogatók
 • KollarEndre
  [ 5 hónap, 2 hét, 3 nap, 13 óra, 42 perc, 31 mp ezelőtt ]
 • Nemeth Z
  [ 7 hónap, 1 hét, 6 nap, 5 óra, 11 perc, 58 mp ezelőtt ]
 • attila
  [ 10 hónap, 2 hét, 3 nap, 11 óra, 16 perc, 16 mp ezelőtt ]
 • toth zoli
  [ 10 hónap, 3 hét, 23 óra, 38 perc, 12 mp ezelőtt ]
 • Dani
  [ 1 év, 2 hónap, 1 hét, 13 óra, 56 perc, 39 mp ezelőtt ]
 • Melinda
  [ 1 év, 2 hónap, 4 hét, 5 óra, 5 perc, 31 mp ezelőtt ]
 • PP
  [ 1 év, 2 hónap, 4 hét, 14 óra, 23 perc, 3 mp ezelőtt ]
 • Attez
  [ 1 év, 2 hónap, 4 hét, 22 óra, 35 perc, 8 mp ezelőtt ]
 • Monyec
  [ 1 év, 2 hónap, 4 hét, 1 nap, 47 perc, 30 mp ezelőtt ]
 • Viola
  [ 1 év, 2 hónap, 4 hét, 1 nap, 50 perc, 21 mp ezelőtt ]
Kálóczi Branch Facebook
Tagfelvételi plakát
Partnereink
Velem 96 Nyelviskola

Követelmény
Figyelem! Oldalunk a Mozilla Firefox és az Opera böngészökre van optimalizálva, ezért a bejelentkezéshez ajánlott böngészök: Firefox


vagy az Opera (Magyar verzió)
 

(letöltéshez klikkelj a képekre!)
www.arsckyokarate.hu minden jog fenntartva!