Mottónk
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]
Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljattila (jan 02 : 12:41):Boldog Új Évet a csapatnak és kemény 2019-et a nyitó edzésen!
Osu!
Rabatin Attila
Facebook
Instagram

Klub Logo


Edzések helye és ideje:

Szent Imre Általános Iskola
(volt Petöfi suli)
Székesfehérvár
Budai út 4.

Gyermek:
Hétfö és péntek 17:00-18:30

Felnött:
Szerda 18:00-20:00
Hétfö és péntek 18:30-20:00
Támogatókat keresünk!
Klubunk szponzorokat és támogatókat keres a további még sikeresebb müködés érdekében! Részletes tájékoztatásért forduljanak a klubvezetöhöz vagy írjanak az fehervarkyokarate"kukac"gmail.com e-mail cí­mre.
Hazai történelem


KEZDETI LÉPÉSEK MAGYARORSZÁGON


A kyokushin karate hazai megalakításában, két embernek, a ma már 8 és 6 danos mestereknek, Adámy Istvánnak és Furkó Kálmánnak vannak elévülhetetlen érdemei. A hatvanas-hetvenes évek fordulóján leginkább csak néhány ujsághírben értesülhettek a távol-keleti sportágak (akkoriban ez elsősorban természetesen a cselgáncsot jelentette) hívei, hogy olyan harcművészeti ágak is léteznek szakágak is léteznek, mint kyokushin, shotokan, vagy éppen a taek-won-do, bár Polyák József önvédelmi és küzdelmi bemutatóin már el-elhangzott a bűvös szó KARATE. A külföldi lapok hevenyészett fordításai alapján, néhány küzdősporttal foglalkozó magazin segítségével, szinte könyvből tanulták az első mozdulatokat a Testnevelési Főiskola hallgatóira ill. a köréjük csapódó fiatalokra épülő csoprt tagjai. Bokszolók, birkózók, cselgáncsosok egyaránt megtalálhatóak voltak a spontán szerveződő harcművészeti csoportban. Felváltva olvasták föl illetve gyakorolták a hallottakat a főiskola tanára, dr. Galla Ferenc vette pártfogásába a karatéra kíváncsi diákokat , ezzel nagyban hozzájárult, hogy a karate megvethette lábát hazánkban. A magyar cselgáncs válogatott 1972-ben Göteborgban járt, ahol tagjai megismerkedtek ,,egy távolba szakadt hazánkfiával" név szerint Mészáros Attilával 2.dan, aki akkor már igencsak otthonosan mozgott a kyokushin karate mozgáskultúrájában. Az Európa-bajnokság ideje alatt Mészáros Attila nem csak tolmácsolt a Hetényi, Horváth, Tuncsik nevével fémjelzett válogatottnak, hanem bemutatót is tartott számukra.
Érdekes sztori is fűződik egyébként Mészáros Attilához és Horváth István hoz (jelenleg a magyar cselgáncs válogatott szövetségi kapitánya) : a két férfi egy napon, ugyanazon kórházban született Budapesten. Az orvosok véletlenül elcserélték a két gyereket, s csak pár nap múlva derült ki a tévedés. Attól kezdve a két család szoros, baráti kapcsolatban áll egymással. Ezek ismeretében nem véletlen, hogy a svéd állampolgárként nyilvántartott Mészáros felkereste a Göteborgba látogató Horváth Istvánt.
Első hazalátogatása alkalmával Mészáros Attila megtartotta bemutató edzését a Testnevelési Főiskolán Furkó Kálmán végzett testnevelőként látogatott vissza a tréningre , melyen a később ismertté vált karatésok közül csak Adámy István volt jelen. Azért akadt a résztvevők között olyan, aki a. későbbiek során világhírnévre tett szert, de egy egészen más műfajban Nagy Jeno, a Benkó Dixiland bendzsósa szintén az első "fecskék" közt hallgatta az új "igehirdetést".
Ettől kezdve esztendőkön keresztül egyedül készültek a magyar kyokushin karate hívei, az évente hazalátogató Mészáros Attila instrukcióit követve kapaszkodtak egyre feljebb a ranglétrán. Az első övvizsgán, 1973-ban Furkó Kálmán 3., Adámy István 5. kyu fokozatot kapott., majd tizenkét hónap elteltével mindketten sikerrel teljesítették a 2. kyu követelményeit. Ekkorra már Kovács Ferenc is csatlakozott az úttörőkhöz, sőt nem sokkal később Koczor Attilával, Budán Lászlóval és Joháczi Józseffel bővült a névsor. Az 1972-es hivatalos edzést követően öt évvel pedig "megszülettek" az első danos mesterek Magyarországon. Adámy István Lengyelországban tett eleget a fekete öv követelményeinek, Furkó Kálmán viszont hazai környezetben, Szolnokon, a shihan Howard Collins vezette I. nemzetközi nyári edzőtáborban harcolta ki a sempai titulust. Az angol mester aki 1972-ben, Tokióban teljesítette a 100 ellenfeles kumitét kifejezetten Mészáros Attila kérésére vállalta el a vizsgáztatást. Tulajdonképpen ettől kezdve nyilváníthatjuk hivatalosan is "nagykorúnak" a magyar kyokushin karatét.

A TERJESZKEDÉS IDŐSZAKAEbben az időszakban ha nem is gombamódra, de egyre jobban szaporodott a kyokushin klubok száma. Érdekes módon a fővárosban elsősorban az egyetemek nyitottak kaput a harcművészetnek hódolni kívánó fiatalságnak, így Adámy csoportjának is például kezdetben a Közgazdasági Egyetem adott otthont. A főváros mellett két vidéki bázis tevékenysége érdemel említést ebből az időből, Szolnokon és Székesfehérvárott óriási lelkesedéssel vetették magukat a szervezés fáradtságos munkájába a hangadók. Nekik köszönhetően napról-napra növekedett a csoportok létszáma. A hetvenes évek végén azonban hiába űzték már több ezren a karatét, a sportvezetés nem igazán fogadta el a különböző irányzatok létjogosultságát, így a kyokushinét sem. Mígnem aztán a rendkívül gyors terjeszkedést látva 1980. január elsejével az OTSH végül engedett a rá nehezedő nyomásnak és hivatalosan is elismert sportágnak nyilvánította a karatét, s ekkor megalakulhatott a Magyar Karate Társadalmi Szakbizottság.
Mire azonban idáig eljutott az Országos Testnevelési és Sporthivatal, a magyar kyósok már túl voltak egy világbajnoki szereplésen. A Tokióban megrendezett vb-n Adámy István, Furkó Kálmán, Kivés György és Somogyi Zsolt képviselte színeinket, s utóbbi a legjobb 32 közé verekedte magát. "Idegenlégiósként" csapatunkat erősítette a lengyel Marek Drozdowski is. A 80-as győri nyári nemzetközi edzőtáborban 2 danos vizsgát tett Adámy István és Furkó Kálmán, akik változatlan lendülettel népszerűsítették a kyokushint. Nem sokáig kellett várni az első nemzetközi sikerre sem, az 1982-es londoni Európa-bajnokságon Bódi István a 80 kilogrammos súlycsoportban a dobogó harmadik fokára léphetett fel.
Bár számszerű adatok csak a kilencvenes évektől állnak rendelkezésünkre, nyugodt szívvel állíthatjuk, a kyokushin karate fejlődése töretlen volt Magyarországon - 1996-ig.
Ez utóbbi esztendő történései azonban egy külön fejezetet érdemelnek.


A KYOKUSHIN KARATE EGYIK HAZAI MEGALAPÍTÓJA:


SHIHAN FURKÓ KÁLMÁN
Nyírbátorban született 1947. január másodikán. Érdemei elévülhetetlenek, hogy a Kyokushin nemcsak megvetette lábát Magyarországon, hanem a legnépszerűbb távol-keleti harcművészeti ággá fejlődött. Középiskolás korában még az atlétika állt érdeklődése középpontjában, súlylökőként, kalapács vetőként ért el másodosztályú eredményeket. Érettségi után első nekifutásra nem vették fel a Testnevelési Főiskolára, s mivel vasútgépészeti technikumot végzett, a szakmájában helyezkedett el a MÁV-nál. Egy esztendő múltán előfelvételit nyert a TF-re, s Egerbe, a felderítőkhöz vonultatták be katonának. Akkor döntötte el, egyszerre lesz testnevelő tanár és katonatiszt. Honvédségi ösztöndíjasként végzett a főiskolán, ám bármennyire is szeretett volna Szolnokra kerülni, Vácra vezényelték. Még főiskolás korában kötött szorosabb ismeretséget a cselgánccsal, majd a karatéval. Váci katonatisztként is hetente visszajárt az Alma-materben megtartott cselgáncs edzésekre, így résztvevője volt 1972-ben a Mészáros Attila vezette első Kyokushin tréningeknek. Az elsők között vett részt külföldi versenyeken, 1976-77-78-ban Krakkóban, 1977-ben Pozsonyban lépett tatamira. Még ebben az esztendőben (október 24-én), Szolnoki LTE néven megalakította saját klubját, majd az első nyári nemzetközi edzőtáborban (1978) sikeres vizsgát tett az első dan övfokozatra. Meghívottként szerepelt az 1979-es tokiói világbajnokságon, ahol egy kanadai karatéka ütötte el a továbbjutástól. Ekkor találkozott először Masutatsu Oyamával, az alapítóval. Az állandó edzés, gyakorlás eredményeként 1980-ban a második, 1983-ban az I. IBUSZ OYAMA

KUPA-t követő szolnoki övvizsgán Sosai Oyama előtt sikeresen vizsgázott a harmadik dan-ra.

Magyarországon először teljesíti az ötvenemberes kumite-t A Sosai több alkalommal is meghívta a HONBUR-ra. 1984-ben lehetősége nyílott a japán karatékákkal való közös tréningekre, hetvenkét napot edzett együtt vendéglátóival, s végül négy danos mesterként tért haza. 1989-ben kapta meg a munkája elismeréseként az ötödik dant. 1998-ban a hatodik-t. Mesterként válogatott versenyzők egész sorát nevelte, tanítványai bajnoki címek tucatjait nyerték az elmúlt esztendőkben.

A Magyar Kyokushin Karate Szervezet elnöke.

A szolnoki Banzai KKK klubvezetője, tagja a Világszervezet technikai és

övvizsgabizottságának, az Európai Kyokushin Karate Szervezet elnökségének, és technikai bizottságának A Kyokushin karate nemzetközileg ismert és elismert képviselője.

A Magyar Honvédség nyugállományú ezredese.


AKIK A MAGYAR KYOKUSHIN BÖLCSŐJÉT RINGATTÁK


A magyar kyokushin hosszú utat tett meg azóta, hogy húsz esztendővel ezelőtt megnyitottam Szolnokon az első nyári edzőtábort. Akkor mintegy hatvan roppant lelkes "tanuló" vett részt a táborozáson, s mindegyikük teljesen nyitott volt, égett a vágytól hogy minél többet megtanuljon a kyokushinról, minél többet megtudjon Sosai Oyamáról. Ezek között a tanulók között volt Shihan Furkó Kálmán, a magyar kyokushin mostani vezetője. Mára háromszáz fölé került azon "hallgatók" száma, akik rendszeresen szereplői ezeknek a nyári találkozóknak. Úgy tűnik, nagyon rövid idő alatt épült föl a Magyar Kyokushin Karate Szervezet, pedig ez huszonöt kemény esztendőt vett igénybe. Megkérdezhetik, miért tartott ilyen sokáig ? A kyokushin karate egy nagyon nehéz tréning, kemény fizikai felkészültséget és fegyelmet igényel. A kezdeti időszak, az első lépések megtétele óta azonban a magyar kyokushin az egyik legismertebb szervezetté nőtte ki magát. Magyarország sok bajnokot nevelt, de ki is számít igazi bajnoknak ? Mindent egybevetve: egy verseny győztese - mondhatnánk, de az igazi bajnok jóval több ennél. Ő az, aki a kyokushin utat követi, s nem csak a tatamin, a küzdőtéren de otthon, az iskolában és általában az élet összes területén. Sok-sok ember dolgozott a karate e műfajának magyarországi sikeréért. Lehetetlen és főleg igazságtalan lenne felsorolni mindenkit, de egy biztos, Furkó Kálmán nélkül a kyokushin karate nem jutott volna el olyan magasságokba, mint ahol napjainkban jegyzik. Shihan Howard Collins 7.dan az EKO technikai igazgatója

ELTELT EGY NEGYEDSZÁZAD


Huszonöt évvel ezelőtt indult. Mi indult? Kik kezdeményezték kik leheltek lelket bele ? Hogy terveztük? Tudtuk hogy mi lesz belőle? Hát bizony nem. Mint megannyi sok más történet, ez is minden előzetes tervezés nélkül alakult. Új volt, érdekes volt, izgalmas is volt, s ha nem tiltották , de némelyek nem nézték jó szemmel a terjedését .

Ma már viszont a KARATE egy elismert és az egész világon -igaz különböző formákban- elterjedt, kedvelt küzdősport. Ma már tulajdonképpen senki sem foglalkozik vele, hogyan kezdődött , az a fontos, hogy létezik. Azért egy bizonyos idő után jó érzés visszapillantani, részben mert szépen fejlődött, részben mert a múltról nem szabad elfeledkezni.

Tizenöt évi távollét után 1972-ben érkeztem haza először Magyarországra. Egyetlen szándékom az volt hogy meglátogassam szüleimet, és családommal egy kis pihenésben legyen részem. Nem számítottam arra, hogy gyerekkori barátom, az ismert judos, a válogatott edzője, Horváth István elterjesztette a Testnevelési Főiskolán, hogy érkezik egy magyar Svédországból, aki karatét oktat. Pár hónappal korábban a Magyar cselgáncs válogatott Göteborgban járt, akkor találkoztam újra Pistával, aki dr. Galla Ferenc irányításával edzett a TF-en , melytől szüleim háza alig 300 méterre található. Nem kellett különösen nógatniuk hogy tartsak egy bemutatót a főiskolán. A magyar kyokushin karate ekkor tette meg első lépéseit.

Ennél a pontnál azonban szeretnék egy pillanatra megállni , és a saját és , ill. a kyokushin karatézók nevében köszönetet mondani dr. Galla Ferencnek akinek az érdeklődése, és támogatása nélkül nem jutottunk volna idáig. Első tanítványaim Adámy István és Furkó Kálmán voltak a TF judo szakosztályával egyetemben. Fantasztikus érdeklődéssel lesték minden szavam, mozdulatom. Galla tanár úr lehetővé tette hogy filmre vegyük a foglalkozások egy részét , igy később ezek alapján tudtak edzeni a fiúk . Ez aztán éveken keresztül megismétlődött, és az érdeklődés nem csökkent. Látva ezt, kapcsolatot teremtettem shihan Howard Collins-szal, aki ellátogatott az első nyári edzőtáborba, és azóta is rendszeres vezetője a rendezvénynek. A technikai fejlődést neki köszönhetik a magyar karatékák. Mig Collins a tábor vezetésével szabott irányt Furkó Kálmánék számára, én a bírói képzéssel, külföldi szervezéssel segítettem a szakág fejlődését. A hetvenes években letettük a kyokushin alapjait Magyarországon, a nyolcvanas években pedig óriási lépésekkel nemzetközi színvonalra emeltük . Ennek elérésben nagy szerepet vállalt Popper György, akinek a támogatása nélkül sokkal göröngyösebb utat kellett volna bejárnunk. A legtöbbet azonban shihan Furkó Kálmánnak köszönhet a magyar kyokushin. Hogy a nemzetközi szervezetben is elismerőleg beszél karatékáinkról, hogy mintaként állítják mások elé a magyarországi munkát, céltudatos, mindent feláldozó személyének eredménye. Én két országban honosítottam meg a kyót Svédországban és Magyarországon ám el kell ismernem, Furkó Kálmán tevékenységének köszönhetően utóbbi került az élre. Legyünk, legyetek büszkék arra amit elértünk. Őrizzük és fejlesszük tovább, mert nagy érték, sok munka fekszik benne. Természetesen sokan mások is hozzájárultak még a fejlődéshez, de hely és időhiány miatt mindenkiről nem tehetek említést. Büszke és boldog vagyok, hogy hozzá tudtam járulni a magyar kyokushin kialakulásához, fejlődéséhez, eredményeihez.

OSU:

Sensei Mészáros Attila


ÍGY KEZDŐDÖTT


A sportág két kiváló - nemzetközileg is elismert mestere, Furkó Kálmán és Adámy István 5 danos mesterek nálam dzsúdóztak a TFSE szakosztályában. Mindketten tehetségesek voltak és ha nem csábulnak el (az én támogatásommal) a legkeményebb karate irányába, bizonyára szép sikereket értek volna el a cselgáncsban is. Rajtuk kívül tagja volt a szakosztálynak a világhírű Benkó Dixiland Band kiváló bendzsósa, Nagy Jenő, aki két diplomás mérnökként már a hetvenes években gyakorta járt külföldön együttesével . Egy alkalommal Albrecht Pflüger könyvével, ezekkel a szavakkal jelent meg az edzésen: ,,mit szólnátok hozzá ha mi is kipróbálnánk a karatét? '' Nos ezt követően edzéseink egy részét -közös elhatározással- ennek megismerésére szántuk. Jenő útmutatásai alapján, autodidacta módon kezdtük gyakorolni a ,, a zenkutsu és a kokutsu dachit ", no meg a különböző ütés és rúgás fajtákat. A hatvanas évek vége felé tért haza véglegesen Ausztráliából Polyák József, aki járva a világot - útba ejtve nem egyszer japánt is - gazdag tapasztalatokra tett szert mind a karate mind pedig az önvédelem területén. Nem sokkal hazaérkezése után azzal jelent meg nálam, hogy tegyem próbára szakmai felkészültségét, tudását. Ez az idő volt egyébként a TF-en a ,,téglatörések gazdag korszaka" Sikerült Oyama könyveihez is hozzá jutnunk, melyekben nem csak tégla, de az üvegnyak letörésének képeit is láthattuk. Persze ezeket tüstént magunk is kipróbáltuk, mondanom se kell talán, nem sok sikerrel . A sportról fiataloknak című sorozatban 1968 ban nekem is megjelent egy könyvem a cselgáncsról. Ebben kíséreltem meg pár oldalnyi terjedelemben tájékoztatást adni a fiataloknak a karatéról ,, Akik a nyílvesszőt is elkapják" címmel. Polyák József számos bemutatót tartott a TF-en is, amelyen téglatörések is szerepeltek. A ,,shutoval" történő törései azonban nem jöttek be . A nézők között volt a főiskolás Furkó Kálmán is, aki buzdításomra vállalta a törést, méghozzá teljes sikerrel. Ahonnan csak lehetett összegyűjtöttük, majd rendszereztük a karatéval kapcsolatos ismereteinket. Már dolgoztam a főiskolai tankönyvem megírásán - Nagy Jenő bevonásával - , amelynek ezt a címet adtam: ,, Cselgáncs (judo) önvédelem (aikido)" Nem akármilyen előzmények után a könyv 1969-ben megjelent, majd egy esztendő múltán Ezüstgerely díjat nyert. A kéziratot mind a Belügyminisztérium, mind pedig a TF illetékes szakembere áttanulmányozta. Főigazgatói utasításra a Nagy Jenő Által írt 20 oldalnyi, a karatéról szóló anyagot ki kellett vennem, mondván a Szovjetunióban is betiltották a karatét, amely láthatatlan fegyver és nem kerülhet avatatlan emberek kezébe nálunk sem. Lehetett volna vitatkozni, érveim is lettek volna bőven, de nem láttam értelmét . Kivettem hát a karatéról szóló részt a kéziratból, de dacból -anélkül hogy észrevették volna - a legfontosabb ismereteket átmentettem a történeti részbe. Ilyeneket például: mi a magyarázata a karate jelentős előretörésének, jellemformáló értéke és sokrétű mozgásanyaga, a karate a pontosan működő reflexek gazdaságos és koordinált sportága , stb. Könyvem tehát végül megjelent, úgy hittem ezekkel a gondolatokkal talán még többet is segítek a karate magyarországi térhódításának, mintha csupán néhány karate-technika puszta leírására hagyatkoztam volna.

A KYOKUSHIN MEGJELENÉSE HAZÁNKBAN


Régi tanítványom a magyar cselgáncs válogatott edzője, Horváth István hozott össze az általa Göteborgban megismert, ám 1972 ben hazalátogatott Mészáros Attilával, aki akkor már a nemzetközi szervezetben is fontos tisztséget töltött be . Szeptemberben Attila megjelent a dzsúdósaim edzésén és nagy érdeklődés közepette megtartotta első karate tréningjét. A jelenlévők között természetesen ott volt Furkó Kálmán és Adámy István is . A látottakról rövid feljegyzést készítettünk magunknak: ,,Sorakozó hagyományos térdelő helyzetben, terpesz térdelésben . Ülés a sarkon, törzs egyenes, kezek ökölben a combokon, tekintet előre néz. Mokuso(mokszo) 25-30 Mp. Mokuso yame. Rei - válasz a karatékák részéről: OSU (ösz) Bemelegítő gimnasztika (japán számolással):1-ichi. 2-ni, 3-san." Hát így történt ! Igy kezdődött 25 évvel ezelőtt Magyarországon a kyokushin karate szép sikereket felmutató diadalútja 1972 szeptemberében.

Dr. Galla Ferenc

(kyokarate.hu)
Online
vendég: 2, tag: 0 ...

legtöbb 73
(tag: 0, vendég: 73) - nov 17 : 04:08

Tagok: 25
Legújabb tag: RB
Legújabb látogatók
 • oralema
  [ 4 hét, 3 óra, 35 perc, 26 mp ezelőtt ]
 • Németh Z
  [ 2 hónap, 5 nap, 10 óra, 53 perc, 51 mp ezelőtt ]
 • KollárEndre
  [ 4 hónap, 3 hét, 21 óra, 15 perc, 59 mp ezelőtt ]
 • RB
  [ 5 hónap, 2 hét, 2 nap, 16 óra, 14 perc, 15 mp ezelőtt ]
 • Dani
  [ 7 hónap, 4 hét, 23 óra, 10 perc, 10 mp ezelőtt ]
 • Porka
  [ 8 hónap, 4 nap, 16 óra, 8 perc, 14 mp ezelőtt ]
 • Viola
  [ 9 hónap, 2 hét, 6 nap, 12 óra, 33 perc, 38 mp ezelőtt ]
 • Kovács Ferenc
  [ 9 hónap, 2 hét, 6 nap, 18 óra, 12 perc, 35 mp ezelőtt ]
 • Melinda
  [ 9 hónap, 2 hét, 6 nap, 20 óra, 31 perc, 16 mp ezelőtt ]
 • PP
  [ 9 hónap, 2 hét, 6 nap, 22 óra, 45 perc, 11 mp ezelőtt ]
Kálóczi Branch Facebook
Tagfelvételi plakát
Partnereink
Velem 96 Nyelviskola

Követelmény
Figyelem! Oldalunk a Mozilla Firefox és az Opera böngészökre van optimalizálva, ezért a bejelentkezéshez ajánlott böngészök: Firefox


vagy az Opera (Magyar verzió)
 

(letöltéshez klikkelj a képekre!)
www.arsckyokarate.hu minden jog fenntartva!